Línia Antequera - Granada

Estructures destacades

D'entre els 31 viaductes i 7 túnels existents en la línia, destaquen els elements singulars següents.

El viaducte d'Archidona, sobrevolant les oliveres.

El viaducte d'Archidona, amb una estructura d'acer i formigó de més de 3 km de longitud, és el més llarg de la LAV Antequera-Granada. S'estén pels trams contigus Peña de los Enamorados-Archidona i Archidona-Arroyo de la Negra, tots dos en el terme municipal d'Archidona, en la província de Màlaga. La seua construcció respon a la necessitat d'evitar afeccions a l'aqüífer existent en la zona.

Té 3.150,5 m de longitud que es distribueixen mitjançant dues obertures extremes de 35 m, 59 obertures de 50 m i dues obertures centrals de 6 m. L'ample corresponent a la plataforma del viaducte és de 14 m, amb les mateixes dimensions que la resta de la plataforma de via.

El viaducte consisteix en una estructura de formigó i acer que sale del túnel i sobrevola els olivars de la vega d'Archidona, sota la mirada de la llegendària penya de los Enamorados.

 

Els condicionants principals del projecte han sigut:

  • Gran longitud. 3.150,5 metres
    És el més llarg de la LAV Antequera-Granada
  • Elevada sismicitat de la zona
  • Altura de piles mitjana de 25 metres
  • Sense aparells de dilatació de via en el tauler.
    És l'estructura més gran projectada a Espanya amb aparells de dilatació de via únicament en els estreps, per raons de manteniment

Tot això ha configurat un viaducte singular amb un únic punt fix central i un tauler mixt, més flexible i amb menor massa que els de formigó, factors decisius per a limitar a valors assumibles la recollida d'accions sísmiques.

Viaducte sobre el riu Guadalhorce i A-92 a Antequera (Màlaga)

Aquest viaducte, de 2.525,5 m de longitud, es troba localitzat en el tram Antequera-Peña de los Enamorados, en el terme municipal d'Antequera (Màlaga).El seu disseny i procés constructiu permeteren minimitzar l'afecció al Paisatge Agrari Singular de la Vega d'Antequera.

L'estructura té 49 obertures. El tauler, de 14 m d'ample, permet allotjar la plataforma de la doble via d'alta velocitat. L'element més emblemàtic d'aquest viaducte és l'arc metàl·lic que permet superar l'A-92, de 90 m de llum entre suports, amb una fletxa de 17 m.

Les piles tenen una altura variable per a adaptar-se al perfil del traçat, i arriba a una altura màxima de 27 m en la zona més propera a l'encreuament sobre l'A-92.

Túnel d'Archidona (Màlaga)

El túnel d'Archidona, de 1.125,7 m de longitud, està situat en el tram Archidona-Arroyo de la Negra, al seu pas pel terme municipal d'Archidona, en la província de Màlaga. Es tratar un túnel tipus monotub de doble via.

El túnel, que es troba en el sector nord-est de la província de Màlaga, travessa la serra que li dona nom en direcció oest-est, salvant l'autovia A-92. A més, discorre contigu al viaducte d'Archidona.

Túnel de Quejigares (Loja, Granada)

El túnel de Quejigares està situat en el tram Arroyo de la Viñuela-Quejigares, en el municipi de Loja (Granada).És de tipologia bitub, compost de dos túnels paral·lels de 3.354,8 m i 3.378,2 m, respectivament.

Aquest túnel, el traçat del qual discorre sota l'A-92, disposa de 6 galeries d'evacuació per als vianants situades cada 500 metres.