Lav Llevant

Tram Albacete - Alacant

Després d'entrar en servei les connexions Madrid –Conca - València / Albacete, el desembre de 2010, el corredor d'alta velocitat de Llevant ha seguit el procés constructiu per a arribar a la seua segona destinació mediterrània, la ciutat d'Alacant.

Els treballs efectuats per Adif, duts a terme per les províncies d'Albacete i Alacant, han sigut de tres tipus:

  • Execució d'una nova plataforma d'ample ibèric entre Albacete i Almansa.
  • Adequació a alta velocitat del traçat i les instal·lacions existents entre Albacete i Almansa, al llarg d'uns 65 quilòmetres.
  • Construcció de nova plataforma d'alta velocitat en quasi un centenar de quilòmetres entre Almansa i Alacant.

 

El muntatge de les instal·lacions de senyalització, telecomunicacions fixes, control de trànsit centralitzat i telefonia mòbil GSM-R s'ha adjudicat a una agrupació d'empreses espanyoles a través d'un concurs de col·laboració publicoprivada. El contracte preveu la construcció i el manteniment integral d'aquestes instal·lacions durant 20 anys.

Albacete – Almansa – Nus de l'Alzina

 

La construcció de nova línia d'alta velocitat entre Albacete i Alacant ha tingut en el seu tram inicial, fins a les proximitats d'Almansa (72 km), un dels sectors amb més complexitat de traçats i fases d'obres vistos fins ara al nostre país.

Entre 2003 i 2006 es varen construir diferents variants que milloraven l'itinerari d'ample ibèric.
Sobre aquests trams es va encarrilar l'alta velocitat, i ha sigut necessària la construcció afegida de diversos trams i la recuperació de les antigues traces perquè la via convencional estiguera completament segregada i independent.

Entre Almansa i el nus de l'Alzina s'ha executat plataforma nova d'alta velocitat.

El nus de l'Alzina està situat en la confluència de les províncies de València, Albacete i Alacant. És el punt de bifurcació i confluència dels trànsits ferroviaris que connecten entre si Madrid/Albacete, València i Alacant/Múrcia.

L'Alzina - Alacant

El tram, de nova construcció, discorre des de la variant de l'Alzina fins a Monforte del Cid, on la plataforma es bifurca direcció Alacant, d'una banda, i cap a Elx, Oriola i la Regió de Múrcia per una altra.

S'hi han construït 17 viaductes que sumen 8,4 km. Hi destaquen el viaducte del Cordill de Saix (1.498 m), el viaducte Salitre-Vinalopó (1.481 m), el viaducte sobre la séquia del Rei (1.394 m) i el viaducte sobre el ferrocarril l'Alzina – Alacant (1.260 m).

 

Entre altres elements singulars figuren quatre túnels, que sumen 5,4 quilòmetres. El més llarg de tots és de les Barrancades (2,8 km).

Estació de Villena Alta Velocitat

 

La nova estació d'alta velocitat de Villena afavoreix l'accés a l'alta velocitat a les comarques interiors de la província d'Alacant i de l'altiplà murcià.

L'estació se situa en terrenys situats 6 km al sud de Villena i a 2,5 km a l'oest de l'autovia A-31. Té una superfície de 4.526 m2 i dues andanes.

En el seu disseny, construcció i gestió s'apliquen criteris de sostenibilitat integral.

  • Informació de servei
    Estació de Villena Alta Velocitat
  • Ubicació estació de Villena Alta Velocitat
    Coordenades GPS: 38.634631,-0.900879
Alacant

La part final del tram el constitueixen els accessos a Alacant, que és l'única obra en entorn urbà de tot el tram Albacete-Alacant.

L'arribada de l'alta velocitat ha suposat una notable transformació en tota la Xarxa Arterial Ferroviària d'Alacant, ja que ha implicat a més la millora d'instal·lacions i serveis d'ample ibèric.

Els trens entren en la ciutat d'Alacant, en un trajecte d'uns 2 quilòmetres aproximadament, per un canal soterrat dotat de tres vies, dues d'ample internacional i una d'ample mixt. A continuació s'ix a superfície en una nova zona, situada al nord de l'estació, que està dotada de sis vies i tres andanes (4 d'ample internacional UIC i 2 d'ample ibèric).

 

La remodelació de la Xarxa Arterial Ferroviària d'Alacant es va acordar en conveni, subscrit el 7 de maig de 2003, entre el Ministeri de Foment, la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament d'Alacant, i els ens públics en aquell moment denominats RENFE i GIF.

Les obres d'adaptació de l'estació d'Alacant a l'alta velocitat són finançades per la Societat Alta Velocitat Alacant Node de Transports (Avant), composta pel Ministeri de Foment, a través d'Adif i Renfe Operadora, Generalitat Valenciana i Ajuntament d'Alacant.

Actuacions mediambientals

Dins de la política mediambiental de l'entitat pública empresarial, s'ha construït una nova variant d'alta velocitat d'uns quatre quilòmetres per a salvaguardar la llacuna del Salobralejo (catalogada com LIC), en la zona del Villar de Chinchilla.

D'altra banda, s'han instal·lat per primera vegada en un traçat d'alta velocitat contrapeses ecològiques en la catenària elèctrica. Aquestes contrapeses estan fabricades a força de residus siderometalúrgics compactats, enfront del ferro de les convencionals. Entre els seus avantatges, a més del menor cost de fabricació, figuren una composició i un procés de fabricació respectuosos amb el medi ambient, en no emetre gasos d'efecte hivernacle, a més d'una major resistència a la degradació ambiental i la no-generació de residus en la capa terrestre.