Línia Madrid - Sevilla

Estacions de la línia

L'arribada de l'alta velocitat a Espanya va suposar un gran canvi també en les estacions de ferrocarril. Estacions històriques van ser sotmeses a profundes remodelacions, com l'emblemàtica Puerta de Atocha de Madrid, mentre que en altres llocs es va apostar per la construcció de noves i funcionals terminals, com les estacions de Ciudad Real, Puertollano, Còrdova i Sevilla Santa Justa.

Madrid Puerta de Atocha

 

Puerta de Atocha és una de les estacions espanyoles més emblemàtiques, constitueix un dels millors exemples de l'arquitectura ferroviària huitcentista i conjuga, com a pocs espais, tradició i modernitat, ornamentació i funcionalitat. Puerta de Atocha rep anualment milions de viatgers i usuaris, a més de milers de visitants atrets per la seua oferta comercial i de restauració i, sobretot, pel seu incomparable jardí tropical, més de 4.000 m2 sota la marquesina metàl·lica, que alberguen més de 10.000 espècies vegetals.

L'edifici històric va ser construït entre 1888 i 1892 per Alberto de Palacio, deixeble d'Eiffel, que va projectar una majestuosa marquesina en ferro i cristall de més de 150 metres de llarg per 49 d'ample, amb una altura de 27 metres.L'estació d'Atocha va experimentar una profunda transformació entre 1985 i 1992 de la mà de Rafael Moneo per a donar la benvinguda a la LAV Madrid-Sevilla. D'aquesta època és la vasta i lluminosa sala hipòstila creada per a acollir els primers trens AVE.

Moneo també ha sigut l'arquitecte encarregat de l'última i espectacular ampliació amb motiu de la posada en servei de la LAV Madrid-València en 2010. Després d'aquestes reformes, Puerta de Atocha compta amb 15 vies d'alta velocitat, 8 andanes i una nova terminal per a arribades.

Ciudad Real

 

L'estació de Ciudad Real es va inaugurar en 1992, amb la posada en servei de la LAV Madrid-Sevilla, en substitució de la terminal històrica de MZA construïda en 1880. Amb les seues tres andanes i set vies comercials (4 en ample UIC i 3 en ample ibèric) presta serveis d'alta velocitat i de xarxa convencional.

La nova estació, que s'alça a l'est de la ciutat, és una moderna estructura de tres altures formada per un cos triangular i dos annexos laterals. Destaca el seu gran vestíbul, cobert per una lluerna de forma piramidal, en el qual es localitzen els serveis a l'usuari i diversos locals comercials i de restauració.

Puertollano

 

L'estació de Puertollano, també de nova construcció, compta amb serveis d'alta velocitat, així com de mitjana i llarga distància, per a la qual cosa disposa de dues andanes i 7 vies comercials (4 d'ample internacional i 3 vies d'ample ibèric). L'edifici, inaugurat en 1992, està format per un pavelló central basat en dos grans pilars realitzats amb rajola vista i diversos annexos laterals.

Còrdova

 

L'estació de Còrdova Central s'alça en la plaça de las Tres Culturas. Inaugurada en 1994, és una estació moderna que ha adaptat els seus espais i serveis a la demanda dels usuaris.

El modern edifici, construït en formigó i cristall, compta amb una gran sala hipòstila amb 5 andanes i 8 vies (4 vies d'alta velocitat i 4 de xarxa convencional). A més dels serveis habituals al viatger (informació, venda de bitllets i atenció al client), l'estació ofereix una àmplia i variada oferta comercial sota la marca botigues de l'estació.

Sevilla Santa Justa

 

Les estacions de tren a Sevilla estan lligades a les grans exposicions internacionals.Així l'estació de Sevilla Santa Justa va prendre el relleu, amb motiu de l'arribada de l'alta velocitat i coincidint amb l'Exposició Universal de Sevilla en 1992, a l'antiga estació de ferrocarrils de la plaça d'Armas, Estació de Còrdova, edifici d'estil neomudèjar que va ser construït en 1889 per a albergar el Pavelló de Sevilla durant l'Exposició Iberoamericana de 1929.

L'estació de Sevilla Santa Justa és obra d'Antonio Cruz  Villalón i Antonio Ortiz García.Els seus 12.000 m2 de superfície s'alcen al costat del principal vial d'accés a la ciutat des del nord.

Santa Justa destaca per les seues dimensions i la seua gran funcionalitat, la qual cosa permet que les operacions i transbords del trànsit rodat es desenvolupen amb gran rapidesa i comoditat. A l'interior, tres espais ben definits reben el viatger: un vestíbul d'alts sostres i envolupant lluminositat de 3.000 m2 perpendicular al feix de vies, en el qual trobem taquilles, cafeteries i botigues; unes rampes de baixada a les andanes i, finalment, la gran volta que els cobreix subdividida en tres característics arcs metàl·lics projectats en espiral cap a la llum. La zona d'enllaç del vestíbul principal amb les andanes està comunicada per ascensors i rampes mecàniques. També compta amb un aparcament per a 800 vehicles.

Compta amb un feix de tretze vies -sis d'ample internacional (UIC) i set d'ample ibèric- i set andanes. Tots estan recoberts per voltes semicirculars metàl·liques d'original disseny. Sevilla Santa Justa també compta amb una àmplia oferta comercial i d'oci sota l'ensenya botigues de l'estació.