Línia Antequera - Granada

Estacions de la línia

La Línia d'alta velocitat inclou tres estacions a Antequera, Loja i Granada. 

Estació d’Aranjuez

Adif ha invertit més de 12,6 milions d'euros en la remodelació de l'estació de Granada i el seu feix de vies per adaptar-la a les noves exigències i al notable increment de trens i viatgers que es mouran per les noves instal·lacions.

L'estació de Granada, en la seva ubicació actual, permet l'accés al centre de la ciutat, així com una connexió amb la resta de transport urbà, inclòs el metro. A més, Adif ha construït una passarel·la de vianants sobre el feix de vies que connecta el camí de Ronda amb el carrer Halcón i l'avinguda de Andaluces, un fet que millora notablement la connexió entre aquestes dues àrees de Granada separades històricament pel traçat ferroviari, de manera que dona resposta a una petició veïnal.

L'adaptació de l'actual edifici per a viatgers per a l'arribada de l'alta velocitat inclou la reforma de l'edifici existent i la seva ampliació. El resultat és un edifici amb planta en forma d'U que abraça el feix de vies i les andanes, que queden unides per la capçalera. A més, les andanes i la resta de les àrees de viatgers són al nivell del viari urbà de la ciutat, fet que permet l'accessibilitat total des de l'exterior, a més de les millores realitzades, pensant en les persones amb mobilitat reduïda (PMR).

Estació de Loja

Adif ha executat un nou edifici de viatgers i una andana a l'estació de Loja, a la qual s'ha canviat la configuració de vies de manera que s'ha deixat una via general i una altra via d'apartat, totes dues dotades amb triple fil. Aquesta estació s'ha dissenyat amb criteris d'interoperabilitat i accessibilitat, amb dos ascensors i un pas inferior per al pas entre les dues andanes d'una longitud de 200 m i 400 m, respectivament. Disposarà de màquina de venda automàtica de bitllets i d'equips per al control d'accessos, així com de les instal·lacions necessàries per a la seva gestió mitjançant telecomandament. A l'exterior se situa un aparcament de 13 places, més dues places addicionals per a persones amb mobilitat reduïda i una altra per a taxis adaptats.

Estació d'Antequera

Estació Antequera - Santa Ana

Per la seva situació geogràfica, aquesta estació constitueix el gran centre distribuïdor de trànsit ferroviari del sud d'Espanya. Està configurada per cinc vies d'ample internacional i dues andanes de 400 metres de longitud i vuit d'ample, així com per dues vies d'ample ibèric i una andana de 240 metres de llarg i vuit d'ample. Les tres andanes inclouen marquesines.

Així mateix, l'estació disposa d'un aparcament en superfície amb capacitat per a 290 vehicles, protegit amb marquesines. També hi ha una zona específica habilitada per a l'estacionament d'autobusos i una parada de taxis.

 

Nova estació d'Antequera

Adif Alta Velocidad avança en les obres de construcció d'aquesta nova estació. Actualment està executada l'obra civil corresponent que inclou el soterrament i plataforma associada, l'estructura de les andanes i escales d'evacuació, la llosa superior i el vial A-7281, juntament amb la rotonda de connexió fins a l'accés rodat immediat de l'estació.

La plataforma està formada per dues vies generals a alta velocitat, dues vies amb accés a andanes d'alta velocitat i una cinquena via d'ample ibèric.

D'altra banda, la nova estació d'alta velocitat d'Antequera estarà connectada també amb la via d'ample convencional Bobadilla - Granada.