Línia Antequera - Granada

Estructures destacades

D'entre els 31 viaductes i set túnels que té la línia, destaquen els següents elements singulars:

El viaducte d'Archidona, sobrevolant les oliveres

El viaducte d'Archidona, amb una estructura d'acer i formigó de més de 3 km de longitud, és el més llarg de la LAV Antequera - Granada. S'estén pels trams contigus Peña de los Enamorados - Archidona i Archidona - Arroyo de la Negra, tots dos al terme municipal d'Archidona, a la província de Màlaga. La seva construcció respon a la necessitat d'evitar afeccions a l'aqüífer que hi ha a la zona.

Té 3.150,5 m de longitud que es distribueixen mitjançant dues obertures als extrems de 35 m, 59 obertures de 50 m, a més de dues obertures centrals de 6 m. L'ample corresponent a la plataforma del viaducte és de 14 m, amb les mateixes dimensions que la resta de la plataforma de via.

El viaducte consisteix en una estructura de formigó i acer que surt del túnel i sobrevola les oliveres de la vega d'Archidona, sota la mirada de la llegendària Peña de los Enamorados.

 

Els condicionants principals del projecte han estat els següents:

  • Gran longitud. 3.150,5 metres
    . És el més llarg de la LAV Antequera - Granada.
  • Elevada sismicitat de la zona.
  • Alçada mitjana de piles de 25 metres.
  • Sense aparells de dilatació de via al tauler.
    És l'estructura més gran projectada a Espanya amb aparells de dilatació de via únicament als estreps, per raons de MANTENIMENT.

Tot això ha configurat un viaducte singular amb un únic punt fix central i un tauler mixt, més flexible i amb menor massa que els de formigó, uns factors decisius per limitar a valors assumibles la recollida d'accions sísmiques.

Viaducte sobre el riu Guadalhorce i l'A-92 a Antequera (Màlaga)

Aquest viaducte, de 2.525,5 m de longitud, es troba al tram Antequera - Peña de los Enamorados, al terme municipal d'Antequera (Màlaga). El seu disseny i procés constructiu van permetre minimitzar l'afecció del paisatge agrari singular de la Vega d'Antequera.

L'estructura té 49 obertures. El tauler, de 14 m d'ample, permet allotjar la plataforma de la doble via d'alta velocitat. L'element més emblemàtic d'aquest viaducte és l'arc metàl·lic que permet superar l'A-92, de 90 m d'obertura entre suports, amb una fletxa de 17 m.

Les piles tenen una alçària variable per adaptar-se al perfil del traçat, de manera que s'aconsegueix una alçària màxima de 27 m a la zona més propera a la cruïlla sobre l'A-92.

Túnel d'Archidona (Màlaga)

El túnel d'Archidona, de 1.125,7 m de longitud, està situat al tram Archidona - Arroyo de la Negra, al seu pas pel terme municipal d'Archidona, a la província de Màlaga. Es tracta d'un túnel tipus monotub de doble via.

El túnel, que es troba al sector nord-est de la província de Màlaga, travessa la serra que li dona nom en direcció oest-est, salvant l'autovia A-92. A més, discorre contigu al viaducte d'Archidona.

Túnel de Quejigares (Loja, Granada)

El túnel de Quejigares està ubicat al tram Arroyo de la Viñuela - Quejigares, al municipi de Loja (Granada). És de tipologia bitub, format per dos túnels paral·lels de 3.354,8 m i 3.378,2 m, respectivament.

Aquest túnel, el traçat del qual discorre sota l'A-92, disposa de sis galeries d'evacuació de vianants situades cada 500 metres.