Centre de Tecnologies Ferroviàries (CTF)

Quan innovar és més que un procés

Innovar és una actitud, una característica vital de les organitzacions que volen ser capdavanteres en el sector i mantenir una posició sòlida en el mercat. 

La innovació tecnològica és un component substancial del ferrocarril, i les infraestructures són plataformes en què s’integren les tecnologies més avançades d’un gran nombre d’àrees tècniques i científiques diverses. La infraestructura pot oferir les millors condicions per als operadors de transport i per als usuaris finals en un entorn liberalitzat i competitiu.

Adif vol liderar la innovació tecnològica de les infraestructures perquè el ferrocarril sigui el transport del futur que estem construint en el present.

El Centre de Tecnologies Ferroviàries va néixer amb la missió de concentrar els esforços d’Adif i dels agents de l’ecosistema innovador en dissenyar aquest futur amb tecnologies clau i projectes d’alt impacte innovador. És un espai per a la innovació ferroviària oberta i col·laborativa, on l’esforç d’Adif s’uneix al d’altres entitats que coneixen la importància de treballar plegats per un demà millor. 

Información del CTF

Descargar información del CTF en formato pdf.
Visita virtual al CTF en 360º (enlace externo).

ctf@adif.es

El CTF és un espai per a la innovació en el qual Adif posa a disposició de les empreses instal·lacions i recursos per desenvolupar projectes d’última tecnologia i alt impacte. És un entorn col·laboratiu i obert en el qual les empreses poden destacar equips de treball en un entorn segur per a la innovació.

Fins al moment, són 21 les empreses que han decidit secundar aquesta iniciativa d’Adif. Però, a més a més, el CTF és laseu del principal clúster tecnològic ferroviari d’Espanya, el Railway Innovation Hub, a què pertanyen més de 90 empreses consolidades i emergents.

Entre els recursos que gestiona el CTF trobem els laboratoris especialitzats, que permeten experimentar i desenvolupar nous sistemes, i aprofundir en la millora dels actuals:

  • Laboratori estació (CTF, Màlaga)
  • Banc d’assaigs de components de catenària (CTF, Màlaga)
  • Institut de Magnetisme Aplicat Salvador Velayos (Las Rozas, Madrid)
  • Laboratori d’assaigs d’alta velocitat (LAV Madrid-Barcelona, km 69 + 500)

Els recursos financers per a la posada en marxa del CTF provenen, d’una banda, de la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i, d’una altra banda, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, dins del Pla Nacional d’Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011, d’acord amb les convocatòries següents:

  • Subprograma d’actuacions en infraestructures científiques i tecnològiques en parcs científics i tecnològics (ACTEPARQ) 2009.Projecte: Adequació d’equipament del Centre de Tecnologies Ferroviàries d’Adif (PCT-460000-2009-17), per un import de 5.565,106 €.
  • Subprograma d’actuacions en infraestructures científiques i tecnològiques en parcs científics i tecnològics (INNPLANTA) 2011.Projecte: Dotació d’equipament de Centre Integral de Serveis Ferroviaris (CISF) (INP-2011-0023-PCT-460000-ACT 16-1-4), per un import de 2.780.000 €.
  • Subprograma d’actuacions en infraestructures científiques i tecnològiques en parcs científics i tecnològics (INNPLANTA) 2011.Projecte: Dotació d’equipament per l’ampliació del CTF (INP-2011-0023-PCT-460000-ACT 10-1-4), per un import de 309.773 €.

En el procés d’adjudicació, el Parc Tecnològic d’Andalusia, on està ubicat el CTF, ha actuat com a entitat col·laboradora, nomenat per les institucions d’origen dels fons.​

Incorporació d’empreses al CTF
Les empreses interessades a incorporar-se al CTF poden sol·licitar-lo a través de correu electrònic innovacion@adif.es adjuntant-hi el formulari d’instal·lació emplenat.