Eix Atlàntic

Galícia de nord a sud

La distància entre Vigo i la Corunya s'ha retallat en 21,8 km. En desembre de 2009 va entrar en servei el trajecte per a trens de tracció dièsel entre Santiago i la Corunya (61,7 km).Posteriorment, aquest tram es va electrificar i va quedar connectat i integrat, en desembre de 2011, amb la nova relació Ourense – Santiago – la Corunya.

Finançament europeu

Aquesta línia ha comptat amb ajudes i finançament rebuts per Adif procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE):

Una manera de fer Europa
​​​​​​​

Infraestructura

El trazado antiguo de la línea convencional, en vía única sin electrificar, no permitía velocidades elevadas. El proyecto ha consistido en realizar una mejora integral de la línea previamente existente e implantar una doble vía electrificada.

Como singularidad, en primer lugar se construyó la plataforma sin electrificar y en ancho ibérico (1.668 mm), con traviesas polivalentes. Este tipo de ancho permite, por ejemplo, el acceso de los trenes de mercancías a los puertos gallegos. Los diferentes tramos se han puesto en servicio a medida que han ido finalizando las obras y han sido recorridos por trenes diesel a 160 km/h. Con posterioridad, se produjo la electrificación, pasando entonces la velocidad máxima posible de 160 km/h a 250 km/h. La última fase prevista será la adaptación de todo el eje al ancho UIC (1.435 mm).
El Eje Atlántico se construye en un entorno de gran dificultad orográfica y zonas densamente pobladas. 

Así, el tramo A Coruña-Vigo cuenta con 37 túneles, que suman una longitud global de 59,2 km, un 38% del recorrido total. En el tramo Vigo-Santiago se ubican otros 24 túneles, con una longitud global de 39,7 km (el 33% del total).

Asimismo, la línea tiene 32 viaductos que suman una longitud de 14,9 km (un 9,5% de la longitud total). El tramo Vigo-Santiago cuenta con 24 viaductos, con 12,2 km de longitud (un 13% del total). El más largo es el del Sar (2.411 m), pero seguramente el más emblemático es el del Ulla (1.620 m), que ostenta un récord mundial de luz (anchura entre pilares) para puentes ferroviarios metálicos, con sus 240 m., superando los 208 m del puente de Nautenbach (Alemania)
Responsive Image
Estación de Vigo Urzaiz en el tramo Santiago-Vigo.

Aquest viaducte, de 1.621,5 metres salva el riu Ulla prop de la desembocadura. Té 11 pilars que sustenten l'estructura metàl·lica, situada a 60 metres d'altura sobre el llit fluvial. La complexitat de l'estructura metàl·lica del tauler, amb més de 20.000 tones d'acer i peces de fins a 17,5 m de cant, han requerit el desenvolupament d'un sistema de control d'execució pioner fins hui a Espanya. Aquest viaducte ha sigut guardonat amb el premi San Telmo 2015 i com a finalista del premi Outstanding Structure Award 2016, atorgat per l'Association for Bridge and Structural Engineering (IABSE).

Saltar carrusel
Notes de premsa relacionades
Característiques de la infraestructura
241
Km
de longitud
32
Viaductes
Longitud total de 14,9 km
37
Túnels
Longitud total de 59,2 km
11
Estacions
Les principals són: La Corunya, Santiago de Compostel·la, Villagarcía de Arosa, Pontevedra i Vigo-Urzáiz

Estacions

Estació de Vigo Urzáiz
El nou accés ferroviari nord a Vigo evita el pas en superfície per la zona urbana i té la seua eixida en la nova estació de Vigo Urzáiz, situada en el mateix lloc que l'anterior, però a una cota 15 metres més baixa. 
L'estació, que té una superfície de 1.330 m2, alberga els serveis necessaris per al viatger, cafeteria i locals comercials, i l'accés a la passarel·la d'embarcament i andanes definitives.

En tot l'Eix es combinen estacions reformades amb altres de nova construcció:

  • la Corunya - Reformada
  • Uxes -Reformada
  • Cerceda-Meirama-Nova construcció
  • Ordes-Nova construcció
  • Santiago de Compostel·la-Reformada
  • Padrón-Barbanza-Nova construcció
  • Villagarcía de Arousa-Reformada
  • Pontevedra-Reformada
  • Arcade Apeadero-Reformada
  • Redondela Alta Velocitat - Nova construcció
  • Vigo-Urzáiz-Nova construcció