Xarxa d'alta velocitat
Alta velocitat espanyola
Cronologia i experiència d'Adif en alta velocitat
Cronologia i experiència d'Adif en alta velocitat
CRONOLOGIA I EXPERIÈNCIA D’ADIF EN ALTA VELOCITAT
La posada en servei de la primera línia d'alta velocitat Madrid-Sevilla l'abril de 1992 va suposar la connexió de les províncies de Madrid, Ciudad Real, Còrdova i Sevilla, que aglutinaven llavors una població de 7.838.000 persones, distribuïdes de la següent manera: Madrid, 4.973.100; Ciudad Real, 475.620; Còrdova, 756.570, i Sevilla 1.632.710, la qual cosa, sobre el total de la població espanyola d'aquell any (39.003.500) representava una mica més del 20 %.
Vint-i-cinc anys després, d'aquelles quatre primeres províncies que disposaven de serveis d'alta velocitat s'ha passat a un total de 28 províncies que disposen en el seu àmbit geogràfic d'una o més connexions als serveis d'alta velocitat.
D'aquesta manera, les 47 estacions connectades amb la xarxa d'altes prestacions i per les quals passen trens d'alta velocitat permeten que al voltant de les dos terceres parts (aproximadament el 68%) de la població espanyola es beneficie d'una xarxa que ha incrementat el nombre de possibles beneficiaris al voltant del 400% i ha arribat als 31.400.000.
Línies d'alta velocitat en construcció
Protecció del medi ambient i patrimoni cultural
Una de les màximes prioritats d’Adif en la construcció de noves infraestructures és el respecte a l’entorn en què es desenvolupen els treballs, minimitzant les afeccions i facilitant-ne la integració posterior al medi.Una mostra n'és la important aposta que va suposar l’aprovació, en 2006, del Pla Estratègic de Qualitat i Medi Ambient per part d'Adif. En aquest document, la vigilància i la sostenibilitat ambiental es configuren com a principis bàsics per configurar les polítiques orientades a la protecció del medi ambient i del patrimoni històric.
La capacitació tècnica i tecnologia espanyola
Espanya destaca a escala mundial en dissenys i projectes ferroviaris d'alta velocitat; en els sistemes de comunicació i senyalització; en la capacitat de construir i mantindre infraestructures eficients i interoperables a preus competitius, i en la de proporcionar sistemes patentats de gestió de trànsit que garanteixen una major seguretat i eficiència.
El sector ferroviari espanyol està en l'avantguarda tecnològica gràcies al desenvolupament de la interoperabilitat i a la integració de les millors tecnologies ferroviàries (algunes de desenvolupament propi). També destaca en la gestió dels grans projectes, cosa que assegura qualitat, preu i terminis.
Connexió amb Europa: La interoperabilitat i l'ERTMS
Espanya està al capdavant del desenvolupament i investigació en ERTMS.
L'ERTMS (European Traffic Management System) és un sistema de comandament i control de trens pensat per a aconseguir que la senyalització i les comunicacions entre infraestructura de via i equips de bord siguen compatibles a tota Europa, per a avançar així cap a la interoperabilitat de les circulacions ferroviàries entre els països de la Unió.