Línia Madrid - Toledo

Tercera línia d'alta velocitat

Títol

El 15 de novembre de 2005 es va inaugurar la línia d'Alta Velocitat Madrid -Toledo, la tercera d'aquestes característiques que va entrar en funcionament a Espanya, després de les de Madrid -Sevilla i Madrid - Lleida.

75 km en 33 minuts.

El recorregut entre Madrid i Toledo es realitza per la línia d'alta velocitat Madrid - Sevilla, fins al km 54 en el terme municipal de La Sagra.

El disseny de vies en aquesta capçalera (Estació PAET de La Sagra), possibilita que els trens cap a Toledo es desvien a la velocitat de 220 km/h, sense que els trens hagen de reduir la velocitat.

Així s'enllaça amb la capital manxega mitjançant aquest nou accés ferroviari, de 20,5 quilòmetres. El temps de recorregut entre les dues ciutats és de 33 minuts.

Finançament europeu

Aquesta línia ha comptat amb ajudes i finançament rebuts per Adif AV procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE):

Una manera de fer Europa

Estructures destacades

Servei de qualitat

Un espectacular viaducte de 1.602 m de longitud, que salva el riu Tajo i el rierol Valdecaba, dona inici al segon subtram (Mocejón - Toledo).

Una altra estructura destacada és la pèrgola sobre la línia d'alta velocitat Madrid - Sevilla, que té per objecte donar pas a la via esquerra del nou accés a Toledo per a reunir-se amb la via dreta i continuar ambdues amb la seua pròpia plataforma.

Estació de Toledo

Títol
Rehabilitació de l'edifici històric
Declarada Bé d'Interés Cultural amb la categoria de Monument, l'estació de Toledo va ser projectada per l'arquitecte Narcís Clavería en estil neomudèjar, i que es va inaugurar en 1919.La seua rehabilitació és un dels aspectes més singulars de les actuacions que s'han dut a terme per al desenvolupament de l'enllaç d'alta velocitat entre Madrid i Toledo.

Noves prestacions
Per a la seua reforma s'ha considerat l'adaptació de tot el recinte i dels seus diferents elements a les necessitats i prestacions que ha de tindre una estació comercial d'una línia d'alta velocitat. Els clients disposaran entre altres serveis d'un aparcament a l'aire lliure, asfaltat i il·luminat que s'estendrà sobre una superfície de 7.500 m quadrats i capacitat per a 325 places.
 
Característiques de la infraestructura
75
Km
de longitud
1
Viaductes
Longitud de 1.602 metres
1
Pèrgola
Longitud de 271 metres
2
Estacions
de viatgers: Madrid Puerta d'Atocha i Toledo