Línia Madrid-Extremadura-Frontera portuguesa

Posada al dia de les infraestructures

Títol

Les obres de plataforma d'alta velocitat, entre Plasència i Mèrida, i les millores en la via convencional entre Madrid i Navalmoral de la Mata, així com entre Aljucén i Mèrida, aportaran una millora de qualitat significativa per als ciutadans en els desplaçaments per ferrocarril a través de la comunitat autònoma d'Extremadura.

Els temps de viatge es veuran reduïts significativament gràcies a la posada en valor de les infraestructures d'alta velocitat ja executades i a les inversions en xarxa convencional.

Els trams d'alta velocitat que entren en servei es connectaran amb la línia convencional i hi circularan trens dièsel a velocitats de fins a 200 km/h.

No solament el trànsit de viatgers es beneficiarà de la nova línia. El seu caràcter de trànsit mixt permetrà als trens de mercaderies circular-hi aprofitant els seus excedents de capacitat i s'aconseguirà d'aquesta manera  un reequilibri en la distribució modal dels transports, a més de reduir-se sobretot la quota del transport per carretera.

L'alt esforç inversor que requereix possibilita la creació d'ocupació i desenvolupament econòmic, tecnològic i regional.

Finançament europeu

Aquesta línia ha comptat amb ajudes i finançament rebuts per Adif procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE):

Una manera de fer Europa
​​​​​​​

Descripció de la línia

Servei de qualitat

Els trams d'alta velocitat que entren en servei es connectaran amb la línia convencional i hi circularan trens dièsel a velocitats de fins a 200 km/h.

No solament el trànsit de viatgers es beneficiarà de la nova línia. El seu caràcter de trànsit mixt permetrà als trens de mercaderies circular-hi aprofitant els seus excedents de capacitat i s'aconseguirà d'aquesta manera  un reequilibri en la distribució modal dels transports, a més de reduir-se sobretot la quota del transport per carretera.

L'alt esforç inversor que requereix possibilita la creació d'ocupació i desenvolupament econòmic, tecnològic i regional.

Tram Plasencia-CàceresBadajoz-Frontera portuguesa

En el límit de les comunitats autònomes de Castella-la Manxa i Extremadura s'inicia la part del projecte la construcció del qual va ser encarregada a Adif.

Des de Plasència, la línia gira al sud, direcció Càceres i Mèrida, i manté una orientació sensiblement paral·lela a l'Autovia de la Plata A-66 o al traçat de la línia actual del ferrocarril Madrid–Valencia de Alcántara.

Servei de qualitat

Abans d'arribar a Càceres s'estan construint dues de les estructures més importants de tota la línia: els viaductes que creuen els rius Tajo i Almonte, en l'embassament d'Alcántara. L'amplària dels obstacles a salvar, la inviabilitat de disposar pilars en el llit i la necessitat de respectar la declaració d'impacte ambiental han condicionat en tots dos un disseny de tipologia arc de formigó,  amb unes llums principals de 324 i 384 metres, respectivament.

Els 384 metres sense suports intermedis de l'obertura central del viaducte del riu Almonte el convertiran en el pont de formigó amb un arc ferroviari de major llum del món. El procés constructiu triat per a erigir tots dos ponts és similar a l'executat amb èxit en el viaducte de Contreras, de la línia de Llevant.

El repte de construir aquest tipus de viaductes confirma l'alt nivell de l'enginyeria espanyola en la construcció d'infraestructures.

Servei de qualitat

Per a optimitzar la funcionalitat del corredor, la solució a Mèrida es configura mitjançant una línia directa a Badajoz i un "by-pass" que passa per l'estació actual, de forma similar al disseny de la línia d'alta velocitat Madrid-Saragossa-Barcelona-Frontera francesa al seu pas per les ciutats de Saragossa i Barcelona.

El tram Badajoz-Frontera portuguesa està pendent de l'estudi informatiu que du a terme l'l’Agrupació Europea d’Interès Econòmic - Alta velocitat Espanya - Portugal (AEIE - AVEP).

  • Baipás de Mérida (18 km). Ejecución en dos tramos por valor de 55 millones: San Rafael-Cuarto de la Jara y Cuarto de la Jara-Arroyo de la Albuera y Ramal de conexión al Norte de Mérida. Además, se encuentra en fase de adjudicación el contrato para el montaje de vía de esta infraestructura.

Medi ambient

Títol

El respecte al medi ambient forma part dels valors que ens identifiquen com a empresa i constitueix un dels eixos estratègics d'actuació.

Entre els objectius de la Política de medi ambient està el de mantindre el màxim respecte cap als espais naturals protegits durant el disseny, la construcció i l'explotació de la infraestructura ferroviària.

Des de la fase de projecte s'han dissenyat les mesures indicades en la Declaració d'impacte ambiental que tendeixen al respecte màxim a l'entorn i al medi ambient, entre les quals es troben les mesures correctores per a aconseguir la recuperació ambiental i paisatgística dels terrenys travessats per la línia, i per a facilitar l'encreuament de la infraestructura per la fauna.

Així, en les fases prèvies a la redacció dels projectes, es van dur a terme l'Estudi de fauna en tot el corredor i l'Estudi de flora singular, que van servir de base per a la redacció dels Annexos d'integració ambiental de cada projecte. D'igual manera, s'està redactant un Projecte de mesures ambientals complementàries per a donar resposta a les actuacions sol·licitades per la Declaració d'impacte ambiental per a un àmbit geogràfic més ampli que un tram de plataforma concret.

Els traçats triats són aquells que més respecten l'entorn, com és el cas de la variant de 42 km a construir per a salvar l'espai protegit de «ZEPA de Monfragüe i Deveses de l'Entorn», que pertany a la Xarxa Natura 2000. També s'han respectat les Zones d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i els Llocs d'Importància Comunitària (LIC) de Torrijos, embassament de Castrejón, Rosarito, Navalcán i Valdecañas, així com les planes d'Oropesa, Lagartera i Calera i Chozas. Igualment han quedat protegits els LIC de la Sierra de San Vicente i Barrancas de Talavera.

Els ritmes d'execució de les obres s'adapten als períodes de nidificació de les aus i, a més, es realitzen treballs de protecció de fauna, flora i sistemes hidrològics, així com de recuperació ambiental i paisatgística.

Totes aquestes actuacions s'estan coordinant amb la Junta d'Extremadura en el marc de la Comissió Mixta de Seguiment i Control Ambiental de les Obres i els Projectes d'Alta Velocitat a Extremadura.

Servei de qualitat

En el disseny dels viaductes del Tajo i Almonte s'ha introduït una nova pantalla de protecció d'aus, una solució innovadora en una zona de gran interés faunístic. El prototip consisteix en una barrera composta per perfils tubulars verticals d'acer. Aquest tipus de pantalles redueix, en relació amb altres sistemes, la càrrega de vent sobre l'estructura, i permet així un estalvi econòmic en el disseny d'alguns elements d'aquesta pantalla. D'altra banda, millora l'estètica i la integració del viaducte en l'entorn.

Característiques de la infraestructura
437
km
de longitud
2
Viaductes
de rècord: Almonte i Tajo
384
m
Arc central Almonte
324
m
Arc central riu Tajo