Punts de recàrrega elèctrica

Implantació de punts de recàrrega elèctrica / Ferrolineres

14 de septiembre de 2022. Licitación para poner a disposición de promotores espacios en 29 estaciones en un total de 15 provincias
Adif lanza una licitación para poner a disposición de promotores espacios en, de momento, 29 estaciones en un total de 15 provincias españolas para la instalación de puntos de recarga rápida, alimentados por la electricidad limpia, con Garantía de Origen (GdO), que circula por la línea aérea de contacto o catenaria o es generada por el frenado de los trenes.
Responsive Image

Des de fa anys, Adif ha estat estudiant la manera d'aprofitar l'energia elèctrica de la seua xarxa i, fruit dels diferents projectes d'R+D+I que s'hi desenvolupen, va ser el registre d'una patent sobre el Procediment de control del sistema i càrrega de bateries des del sistema elèctric ferroviari (P-NAC 201130502).

La part nova d'aquest sistema és que permet la captació d'energia elèctrica en alta tensió (AT) del sistema elèctric ferroviari i la seua transformació a baixa tensió (BT), sense que afecte el trànsit ferroviari, per a la creació de punts de recàrrega elèctrica (PRE) oberts al públic que utilitzaran els vehicles elèctrics.

Amb aquesta iniciativa, Adif i Adif AV busquen contribuir a pal·liar un dels grans problemes a què s'enfronta la càrrega de vehicle elèctric –la dificultat de l'aplicació a la mobilitat interurbana–, i per a això es recolza en la compra d'energia verda certificada, una xarxa de més de 9.700 quilòmetres de línies electrificades i la mateixa xarxa d'estacions de viatgers. D'aquesta manera, el radi d'acció del vehicle elèctric podrà estendre's fora de les àrees metropolitanes i, a més, els ciutadans d'altres àrees podran accedir al sistema.

La implantació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics s'emmarca en el Pla de Lluita contra el Canvi Climàtic d'Adif i Adif AV 2018-2030, que contempla el foment de la mobilitat sostenible i l'electromobilitat com a ferramenta per a complir amb els objectius de descarbonització de l'activitat econòmica.

Els promotors que hi estiguen interessats hauran d'instal·lar a l'estació corresponent almenys un PRE de càrrega ràpida amb dos connectors, a fi que s'hi puga efectuar una recàrrega ràpida simultània de dos vehicles elèctrics.