Centre de Tecnologies Ferroviàries (CTF)

Quan innovar és més que un procés

Innovar és una actitud, una característica vital de les organitzacions que volen estar en l'avantguarda del sector i mantindre una posició sòlida en el mercat.  

La innovació tecnològica és un component substancial del ferrocarril i les infraestructures són plataformes en les quals s'integren les tecnologies més avançades d'un gran nombre d'àrees tècniques i científiques diverses. La infraestructura pot oferir així les millors condicions per als operadors de transport i per als usuaris finals en un entorn liberalitzat i competitiu.

Adif vol liderar la innovació tecnològica de les infraestructures perquè el ferrocarril siga el transport del futur que estem construint en el present.

El Centre de Tecnologies Ferroviàries va nàixer amb la missió de concentrar els esforços d'Adif i dels agents de l'ecosistema innovador en dissenyar aquest futur amb tecnologies clau i projectes d'alt impacte innovador. És un espai per a la innovació ferroviària oberta i col·laborativa, en què l'esforç d'Adif s'uneix al d'altres entitats que coneixen la importància de treballar units per un demà millor.  

Información del CTF

Descargar información del CTF en formato pdf.
Visita virtual al CTF en 360º (enlace externo).

ctf@adif.es

El CTF és un espai per a la innovació en el qual Adif posa a la disposició de les empreses instal·lacions i recursos per a desenvolupar projectes d'última tecnologia i alt impacte. És un entorn col·laboratiu i obert en el qual les empreses poden destacar equips de treball en un entorn segur per a la innovació.

Fins al moment, 21 empreses han decidit secundar aquesta iniciativa d'Adif. Però, a més, el CTF és la seu del clúster tecnològic ferroviari més gran d'Espanya, el Railway Innovation Hub, al qual pertanyen més de 90 empreses i startups.

Entre els recursos que gestiona el CTF estan els laboratoris especialitzats, que permeten experimentar i desenvolupar sistemes nous i aprofundir en la millora dels actuals:

  • Laboratori estació (CTF, Màlaga)
  • Banc d'assajos de components de catenària (CTF, Màlaga)
  • Institut de Magnetisme Aplicat Salvador Velayos (Las Rozas, Madrid)
  • Laboratori d'assajos d'alta velocitat (LAV Madrid-Barcelona, km 69+500)

Els recursos financers per a l'engegada del CTF procedeixen, d'una banda, de la Unió Europea per mitjà del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i, de l'altra, del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, dins del Pla Nacional d'Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011, d'acord amb les convocatòries següents:

  • Subprograma d'actuacions en infraestructures científiques i tecnològiques a parcs científics i tecnològics (ACTEPARQ) 2009. Projecte: Adequació d'equipament del Centre de Tecnologies Ferroviàries d'Adif (PCT-460000-2009-17), per un import de 5,565.106 €.
  • Subprograma d'actuacions en infraestructures científiques i tecnològiques a parcs científics i tecnològics (INNPLANTA) 2011. Projecte: Dotació d'equipament del Centre Integral de Serveis Ferroviaris (CISF) (INP-2011-0023-PCT-460000-ACT 16-1-4), per un import de 2.780.000 €.
  • Subprograma d'actuacions en infraestructures científiques i tecnològiques a parcs científics i tecnològics (INNPLANTA) 2011. Projecte: Dotació d'equipament en ampliació del CTF (INP-2011-0023-PCT-460000-ACT 10-1-4), per un import de 309.773 €.

En el procés d'adjudicació, el Parc Tecnològic d'Andalusia, on està situat el CTF, ha actuat com a entitat col·laboradora, designada per les institucions d'origen dels fons.​​

Incorporació d'empreses al CTF
Les empreses interessades a incorporar-se al CTF poden sol·licitar-ho per mitjà del correu electrònic innovacion@adif.es, adjuntant el formulari d'instal·lació emplenat.