Línia Madrid-Barcelona-Frontera Francesa
Madrid, Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona i Figueres
Madrid, Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona i Figueres
La Línia d'Alta Velocitat Madrid–Barcelona–Frontera Francesa, de 804 quilòmetres de longitud total, és un dels principals eixos de comunicació d'Espanya amb Europa.
En 2008 la línia va connectar les ciutats de Madrid i Barcelona. El tram Figueres–Perpignan es va posar en servei en desembre de 2010. En gener de 2013 es va completar la línia, amb la posada en servei del tram entre Barcelona i Figueres. Després dels seus primers cinc anys de funcionament, entre 2008 i 2013, els serveis de Renfe Madrid-Saragossa-Barcelona han registrat un total de 27,2 milions de clients. D'aquests, prop de 16 milions corresponen a relacions que enllacen Catalunya amb Madrid.
Finançament europeu
Aquesta línia ha comptat amb ajudes i finançament rebuts per Adif procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE):
“Una manera de fer Europa ”

Situació actual
Situació actual
Avantatges de la línia
Aquesta línia d'alta velocitat afavoreix el transport de viatgers entre la península Ibèrica i la resta d'Europa i possibilita que les capitals catalanes queden unides per un dels sistemes de transport amb majors prestacions del context internacional i enllaçades tant amb Madrid, Saragossa i altres ciutats espanyoles, com amb França (des de desembre de 2013), una vegada posada en explotació la connexió directa d'alta velocitat per a passatgers entre Barcelona i París.
Aquesta infraestructura cohesiona tot el territori i permet impulsar el creixement econòmic del nostre país.
Posa en comunicació les dues àrees urbanes més densament poblades d'Espanya, Madrid i Barcelona, a més de les ciutats de Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Tarragona, Girona i Figueres, i les seues respectives zones d'influència.
Els beneficis s'amplien a altres ciutats en connectar:
- A Madrid amb els corredors nord-nord-oest (LAV Valladolid), corredor Llevant (LAV València) i corredor sud ( LAV Sevilla i Màlaga).Després de la inauguració completa de la línia, s'ha posat en servei un corredor de més de 1.200 km de longitud, de Figueres a Màlaga, que permet unir l'extrem nord-est i l'extrem sud de la península.
- A Saragossa amb la línia d'alta velocitat i ample internacional Saragossa-Osca
- A Tarragona amb el corredor mediterrani.
- També, gràcies a les instal·lacions de canvi d'ample de Plasencia de Jalón, els avantatges s'estenen a La Rioja i Navarra.
Una altra característica exclusiva d'aquesta línia és el seu disseny per a trànsit mixt de viatgers i de mercaderies (entre el Port de Barcelona i la connexió amb França) el que suposa la possibilitat d'establir nous serveis amb destinació o procedència en els centres intermodals de França i altres països europeus.
A més, aquesta moderna infraestructura aporta una sèrie de beneficis com són: facilitar la mobilitat dels ciutadans en reduir els temps de viatge, oferir elevats estàndards de seguretat, qualitat, confort, fiabilitat i sostenibilitat socioeconòmica i mediambiental a partir de la plena integració en l'entorn.
Sistemes de seguretat
- Sistema de protecció del tren que en supervisa la marxa segura d'acord amb la informació que rep dels enclavaments i amb les condicions pròpies del traçat de la línia.(sistema ERTMS/ETCS en els seus nivells 1 i 2 i ASFA)
- Xarxa de telecomunicacions de gran capacitat en fibra òptica multiservei oberta i que dona suport a la resta de sistemes.
- Sistema de supervisió i vigilància:detecció de caiguda d'objectes, caixes calentes, estacions meteorològiques, videovigilància, detecció d'intrusió, etc.
- Sistema de regulació central que té com a objectiu l'optimització de l'explotació global de la línia.