Línia Madrid - Toledo

Tercera línia d’alta velocitat

Títol

El 15 de novembre de 2005 es va inaugurar la línia d’Alta Velocitat Madrid - Toledo, la tercera d’aquestes característiques que va entrar en funcionament a Espanya, després de les de Madrid - Sevilla i Madrid - Lleida.

75 km en 33 minuts.

El recorregut entre Madrid i Toledo es fa per la línia d’alta velocitat Madrid - Sevilla, fins al km 54, al terme municipal de La Sagra.

El disseny de vies d’aquesta capçalera (Estació PAET de La Sagra), possibilita que els trens cap a Toledo es desviïn a la velocitat de 220 km/h, sense que els trens hagin de reduir la velocitat.

Així, s’enllaça amb la capital manxega mitjançant aquest nou accés ferroviari, de 20,5 quilòmetres. El temps de recorregut entre totes dues ciutats és de 33 minuts.

Finançament europeu

Aquesta línia ha comptat amb ajuts i finançament rebut per Adif AV procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE).

Una manera de fer Europa

Estructures destacades

Servei de qualitat

Un espectacular viaducte de 1.602 m de longitud, que passa per sobre del riu Tajo i el rierol Valdecaba, dona inici al segon subtram (Mocejón - Toledo).

Una altra estructura destacada és la pèrgola sobre la línia d’alta velocitat Madrid - Sevilla, que té l’objecte de donar pas a la via esquerra del nou accés a Toledo per reunir-se amb la via dreta continuant totes dues amb la seva pròpia plataforma.

Estació de Toledo

Títol
Rehabilitació de l’edifici històric
Declarada Bé d’Interès Cultural amb la categoria de Monument, l’estació de Toledo va ser projectada per l’arquitecte Narciso Clavería en estil neomudèjar, inaugurant el 1919. La seva rehabilitació és un dels aspectes més singulars de les actuacions que s’han dut a terme per al desenvolupament de l’enllaç d’alta velocitat entre Madrid i Toledo.

Noves prestacions
Per a la seva reforma s’ha considerat l’adaptació de tot el recinte i dels seus diferents elements a les necessitats i prestacions que ha de tenir una estació comercial d’una línia d’alta velocitat. Els clients disposaran, entre altres serveis, d’un aparcament a l’aire lliure, asfaltat i il·luminat, que s’estendrà sobre una superfície de 7.500 m quadrats i capacitat per a 325 places.
 
Característiques de la infraestructura
75
km
de longitud
1
Viaducte
Longitud de 1.602 metres
1
Pèrgola
Longitud de 271 metres
2
Estacions
de viatgers: Madrid Puerta de Atocha i Toledo