Línia Antequera - Granada

Eix transversal d'Andalusia

Títol

La línia d'alta velocitat Antequera - Granada forma part de l'Eix Transversal d'Andalusia. 

És una infraestructura que permetrà la connexió directa per alta velocitat de Granada amb Màlaga, Còrdova, Sevilla, Madrid, entre altres ciutats espanyoles. L'estalvi en el temps de viatge entre totes aquestes ciutats serà significatiu.

A més de connectar Granada amb la resta de comunitats, contribuirà en gran manera a potenciar i millorar l'articulació interna d'Andalusia.

Aquesta línia d'alta velocitat es va inaugurar el 25 de juny de 2019.

Finançament europeu


Informació sobre les ajudes i el finançament rebut per Adif procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE):
"Una manera de fer Europa"
​​​​​​​

Descripció de la línia

La nueva línea arranca con 30 km en vía doble, localizados entre el km 0 de la estación de Antequera-Santa Ana y el Puesto de Adelantamiento y Estacionamiento de Trenes (PAET) de Archidona, en la provincia de Málaga. Desde ese emplazamiento hasta llegar a Granada (92 km) se ha montado vía única.
Servei de qualitat

La LAV s'inicia a les rodalies de l'estació d'Antequera-Santa Ana, formant un triangle ferroviari per permetre la comunicació directa, a través de línies d'alta velocitat, entre les ciutats de Granada, Màlaga, Còrdova, Sevilla, Madrid i altres ciutats espanyoles, amb una important reducció dels temps de viatge. Inclou tres estacions: Antequera, Loja i Granada. 

El traçat discorre pels municipis malaguenys d'Antequera i Archidona i pels granadins de Loja, Huétor-Tajar, Villanueva de Mesía, Íllora, Pinos Puente, Atarfe i Granada. Transcorre sensiblement en paral·lel a l'Autovia A-92 i per un relleu generalment accidentat, fet pel qual ha estat necessari construir prop de 12 km d'estructures repartits en 31 viaductes i set túnels que sumen aproximadament 6 km. Destaquen, per la seva singularitat, el viaducte sobre el riu Guadalhorce i l'A-92 a Antequera (de 2.525,5 m de longitud), el viaducte d'Archidona (de 3.150,5 m de longitud), i el túnel de Quejigares (tipologia bitub, format per dos túnels paral·lels de 3.354,8 m i 3.378,2 m, respectivament).

S'hi instal·larà l'ERTMS i el sistema ASFA de respatller, amb tres enclavaments a Antequera AV, Íllora i Granada. Les telecomunicacions mòbils seran per GSMR.

Se instalará ERTMS y sistema ASFA de respaldo, con 3 enclavamientos en Antequera AV, Íllora y Granada. Las  telecomunicaciones móviles serán GSMR.
Salta carrusel
Notes de premsa relacionades

Memòries mediambientals

El Ministeri de Foment i Adif Alta Velocidad promouen el desenvolupament d'un ferrocarril autènticament sostenible i respectuós amb la natura, on es respecten al màxim els espais naturals protegits durant el disseny, la construcció i l'explotació de la infraestructura ferroviària.

A més de vetllar pel compliment de la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA), es valora, des d'una perspectiva global, el grau d'integració de les obres en el seu entorn i l'eficàcia de les mesures ambientals que s'hi han adoptat durant el seu desenvolupament.

Títol
Entre les mesures adoptades durant l'execució de la LAV Antequera-Granada destaquen les següents:
 
  • Construcció de sistemes de desbast i decantació d'aigües procedent dels túnels.
  • Projectes de rehabilitació agronòmica i paisatgística. 
  • Conservació de vies pecuàries afectades.
  • Mesures per evitar l'afecció als aqüífers, com la construcció del viaducte d'Archidona.

El seguimiento e investigación de yacimientos arqueológicos ha sido otro aspecto fundamental. Durante las obras de la LAV se han hallado importantes yacimientos de origen prehistórico y romano, algunas de cuyas piezas se exhiben en el Museo de Antequera:

  • Yacimiento Arroyo Saladillo: En la provincia de Málaga se han hallado restos de un poblado prehistórico de finales del IV milenio a.C., datado en la transición del Neolítico al Cobre. Este hallazgo constituye el descubrimiento más relevante de las obras de la línea.

  • Yacimiento Arroyo Villalta: Este yacimiento se extiende a lo largo de 14.200 m2, y alberga uno de los mayores complejos alfareros de toda la Cordillera Bética.

  • Villa romana de Caserío Silverio-Mayorga: Los estudios arqueológicos realizados en la zona han descubierto, entre los restos hallados, varios mosaicos con inscripciones, además de dos pequeñas esculturas romanas, que destacan sobre el conjunto. También se ha desvelado a presencia de un edificio dedicado al culto cristiano (siglo VI d.C.).Por otra parte, y con la finalidad de preservar yacimientos localizados, conocida de antemano su existencia, se han adoptado soluciones constructivas para su preservación. Este es el caso del viaducto de 150 m de longitud para salvar el yacimiento arqueológico conocido como ‘El Tesorillo’, en el tramo Tocón-Valderrubio (Granada).

Característiques de la infraestructura
122
km
de longitud
31
Viaductes
Longitud total d'uns 12 km.
El de màxima longitud té 3.150,5 m.
7
Túnels
Longitud total d'uns 6 km
3
Estacions
de viatgers: Antequera AV, Loja i Granada

Conoce más de la línea

Principales estructuras

De entre los 31 viaductos y 7 túneles existentes en la línea, destacan los siguientes elementos singulares.
Estaciones

La Línea de Alta Velocidad posee tres estaciones en Antequera, Loja y Granada.