Línia Còrdova - Màlaga
L’arribada de l’alta velocitat a la Costa del Sol
L’arribada de l’alta velocitat a la Costa del Sol
La construcció de la Línia d’Alta Velocitat Còrdova - Màlaga va suposar connectar, per primera vegada amb alta velocitat, el Mediterrani i l’interior peninsular.
S’inscriu en el corredor d’Andalusia, que a través de la línia Madrid-Còrdova-Sevilla connectarà amb Màlaga, Jaén, Granada, Cadis i Huelva. Aquesta línia té una longitud total de 155 quilòmetres (des de l’enllaç amb la línia d’Alta Velocitat Sevilla-Madrid en el terme municipal cordovès d’Almodóvar del Río, fins a Màlaga capital) i la seva construcció es va dividir en un total de 22 trams, amb un pressupost total de 2.100 milions d’euros.
Finançament europeu
Aquesta línia ha comptat amb ajuts i finançament rebut per Adif AV procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE).
“Una manera de fer Europa”

Situació actual
Situació actual
Història
La línia es va projectar el 1999, com a part del NAFA (Nou Accés Ferroviari a Andalusia) i es va posar en servei en dues fases. Els primers 100 quilòmetres, entre Còrdova i Antequera-Santa Ana, van entrar en servei el 16 de desembre de 2006. En aquest moment es van inaugurar dues estacions de dissenys avantguardistes: Puente Genil-Herrera i Antequera-Santa Ana. El 23 de desembre de 2007 es va completar la línia fins a la nova estació de Màlaga Vialia María Zambrano, impressionant complex ferroviari i d’oci situat al centre urbà, en el mateix lloc on hi havia l’antiga estació.
La línia té una longitud total de 155 quilòmetres de doble via, amb trànsit exclusiu de viatgers i està dissenyada per a una velocitat màxima de 350 quilòmetres per hora. A Almodóvar del Río (Còrdova) hi ha la bifurcació de la línia Madrid-Sevilla que condueix fins a Màlaga. El traçat escurça en 25 quilòmetres la distància anterior per ferrocarril entre les dues capitals andaluses.
En temps de viatge, el servei més ràpid entre Madrid i Màlaga s’efectua en 2 hores i 20 minuts. Els beneficis que han suposat aquesta línia també s’han estès als serveis ferroviaris d’Algesires i Granada.
A finals de maig de 2013 es va assolir la xifra dels deu milions de viatgers que havien fet servir aquesta infraestructura. En aquesta mateixa data, el 86% de les persones que es desplaçaven entre Madrid i Màlaga ho feien per tren d’alta velocitat, mentre que el 14% ho feia per via aèria. El 2007, el repartiment modal era de 72% a favor de l’avió, pel 28% del ferrocarril.
Infraestructures principals
A Antequera se situen el Centre de Regulació i Control, la base de manteniment i els dos canviadors d’ample de via que permeten la transició del servei ferroviari entre la línia d’alta velocitat i les diferents línies d’ample convencional.
El més llarg té més de 7 km