Línia Madrid - Barcelona - Frontera francesa
Madrid, Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona i Figueres
Madrid, Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Tarragona, Barcelona, Girona i Figueres
La Línia d’Alta Velocitat Madrid - Barcelona - Frontera francesa, de 804 quilòmetres de longitud total, és un dels principals eixos de comunicació d’Espanya amb Europa.
El 2008 la línia va connectar les ciutats de Madrid i Barcelona. El tram Figueres - Perpinyà es va posar en servei el desembre de 2010. El gener de 2013 es va completar la línia, amb la posada en servei del tram entre Barcelona i Figueres. Després dels primers cinc anys de funcionament, entre 2008 i 2013, els serveis de Renfe Madrid-Saragossa-Barcelona han registrat un total de 27,2 milions de clients. D’aquests, prop de 16 milions corresponen a relacions que enllacen Catalunya amb Madrid.
Finançament europeu
Aquesta línia ha comptat amb ajuts i el finançament rebut per Adif AV procedents dels diferents fons i programes de la Unió Europea (UE).
“Una manera de fer Europa ”

Situació actual
Situació actual
Avantatges de la línia
Aquesta línia d’alta velocitat afavoreix el transport de viatgers entre la península Ibèrica i la resta d’Europa i possibilita que les capitals catalanes queden unides per un dels sistemes de transport amb més prestacions del context internacional i enllaçades tant amb Madrid, Saragossa i altres ciutats espanyoles, com amb França (des de desembre de 2013), un cop posada en explotació la connexió directa d’alta velocitat per a passatgers entre Barcelona i París.
Aquesta infraestructura cohesiona tot el territori i permet impulsar el creixement econòmic del nostre país.
Posa en comunicació les dues àrees urbanes més densament poblades d’Espanya, Madrid i Barcelona, a més de les ciutats de Guadalajara, Calataiud, Saragossa, Lleida, Tarragona, Girona i Figueres, i les seves respectives zones d’influència.
Els beneficis s’amplien a altres ciutats, ja que connecta:
- Madrid amb els corredors Nord-Nord-oest (LAV Valladolid), corredor Llevant (LAV València) i corredor Sud (LAV Sevilla i Màlaga). Després de la inauguració completa de la línia, s’ha posat en servei un corredor de més de 1.200 km de longitud, de Figueres a Màlaga, que permet unir l’extrem nord-est i l’extrem sud de la Península.
- Saragossa amb la línia d’alta velocitat i ample internacional Saragossa-Osca.
- Tarragona amb el Corredor Mediterrani.
- També, gràcies a les instal·lacions de canvi d’ample de Plasencia de Jalón, els avantatges s’estenen a La Rioja i Navarra.
Una altra característica exclusiva d’aquesta línia és el seu disseny per a trànsit mixt de viatgers i de mercaderies (entre el Port de Barcelona i la connexió amb França) cosa que suposa la possibilitat d’establir nous serveis amb destinació o procedència en els centres intermodals de França i altres països europeus.
A més, aquesta moderna infraestructura aporta una sèrie de beneficis com ara: facilitar la mobilitat dels ciutadans en reduir els temps de viatge, oferir alts estàndards de seguretat, qualitat, confort, fiabilitat i sostenibilitat socioeconòmica i mediambiental a partir de la plena integració en l’entorn.
Sistemes de seguretat
- Sistema de Protecció del tren que supervisa la seva marxa segura d’acord amb la informació que rep dels enclavaments i amb les condicions pròpies del traçat de la línia. (Sistema ERTMS/ETCS en els nivells 1 i 2 i ASFA)
- Xarxa de telecomunicacions de gran capacitat en fibra òptica multiservei oberta i que dona suport a la resta dels sistemes.
- Sistema de supervisió i vigilància: detecció de caiguda d’objectes, caixes calentes, estacions meteorològiques, videovigilància, detecció d’intrusió, etc.
- Sistema de Regulació Central que té com a objectiu l’optimització de l’explotació global de la línia.